Gyógytornák fajtái

Támasztó- és Mozgásszerv

Terrier lágyrész-technika

A módszer reflexterápián alapuló manipulatív masszázs, tehát a gyógytornász a mozgást, a nyújtást és a masszázst kombinálja speciális helyzetekben adott ingerekkel. Az érintett ízület és a körülötte lévő lágyrészeket (izom, tok, szalag, ín, ideg) lazított helyzetben passzívan mozgatja, nyújtja és a klasszikus masszázs fogásait alkalmazza a gyógytornász, amelyhez a manuálterápia fogásai társulnak, ezekből áll össze a teljes terápiás program.

Schroth terápia

Tartáshibák, a scoliosis (gerincferdülés) és a Scheuermann betegség háromdimenziós korrekciójára és különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmaznak. Gyógytornászok a terápia során nagy gondot fordítanak a szív- és légző rendszeri tréningre is. Kezelés során csökken a gerincferdülés következtében kialakult csontok, szalagok, ízületek, izmok deformitása.

Mulligan manuál terápia

A terápiás elv rendkívül egyszerű és minden ízületre könnyen alkalmazható.

McKenzie módszer

Gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési technikája. Előzetes diagnosztika, mozgás és panasz megfigyelés után kezdik meg a kezelést. A technika aktív mozgásterápiára épül, melyet a páciens pontos begyakorlás után önmaga is el tud végezni, ezzel kontrollálva, vagy megelőzve a fájdalmakat. Gyakran alkalmazzák porckorongsérv vagy porckorong boltosodás esetén, végtagba kisugárzó fájdalom, beszűkült ízületi mozgás javításakor, helytelen testtartásból, vagy műtétek utáni hegesedés, vagy letapadás miatti gerinc közeli fájdalom (hát, nyak, derék) enyhítésére, kezelésére.

MBT technológia

MBT cipők helyes járás technikáját tanítja meg a gyógytornász. A cipők használata segítséget nyújt a mozgásszervi problémák megelőzésében, vagy a már meglévő gondok korrigálásában.

Manuál terápia

Előzetes diagnosztika, mozgás és panasz megfigyelés után kezdik meg a kezelést. Speciális terápiás fogásokat és tornagyakorlatokat alkalmaznak, amik segítségével oldják az ízületek mozgáskorlátozottságát, tudják lazítani, vagy éppen erősíteni az izomzatot. Gyakran alkalmazzák ezt a technikát fájó derék, hát, nyak, váll, csípő problémák, merev, elnehezedett, fájó végtagok. Gyógytornászok rendszeresen alkalmazott gyógytorna fajtája.

Maitland manuál terápia

A Maitland manuálterápia az ideg-, izom-, ízületi-rendszer működési zavarainak vizsgálatára kezelésére alkalmas módszer. A kezelést egy nagyon alapos diagnosztikai vizsgálat előzi meg, mely során feltérképezik a problémát előidéző konkrét szövetcsoportot. A gyógytonra során alkalmazott manuális fogások, a sérülések, gyulladások, degeneratív elváltozások következtében kialakult fájdalom, illetve ízületi mozgás beszűkülés, korlátozottság csökkentése, helyreállítása válik lehetővé.

Kinezio-taping módszer

Ez egy ragasztási technika, amit egy elasztikus szalag segítségével alkalmaznak. Hatékonyan alkalmazzák gerinc és hátfájdalmak, izomhúzódások, rándulások, részletes szalagsérülések, izomgörcsök oldására, fájdalomcsillapításra, ízületi vagy íngyulladások, könyökbántalmak enyhítésére, duzzanatok, vérömlenyek csökkentésére, nyirokkeringés stimulálására, műtét utáni rehabilitációnál, terhességi gerinc és végtagproblémák enyhítésére. Eredményes kiegészítő technikája a gyógytorna kezeléseknek és a mozgásszervi rehabilitációnak.

Ideg-mobilizáció

A kezelés célja az idegfájdalmak megszüntetése a becsípődött idegek nyomás alóli felszabadítása által. A kezelés manuál terápiás fogásokkal tehermentesített, fájdalommentes testhelyzetben zajlik. A gyógytornász személyre szabottan megtanítja azokat a mozdulatsorokat, amikkel a páciens otthonában is tudja végezni a kezelést. A leggyakrabban érintett területek az ülőideg, a sípcsonti- és a szárkapocsi idegek, a lábikra valamint a felső végtag idegei.

Függesztő rács

Lehetőséget kínál a végtagok súlytalan mozgatására, a végtagok, ízületek kilazítására és az aktív mozgás megindításának elősegítésére. Különböző erősségű gumikötelek segítségével az intenzív izomerősítés és edzés is megvalósítható. A különböző helyzetekben való részleges vagy teljes testfelfüggesztés pedig a relaxációt teszi lehetővé. Ideális a gerinc, az ízületek különböző betegségeinek, balesetek, valamint mozgásszervi műtétek utáni gyógytorna kezelésénél, amikor is a betegség megkívánja az ízületkímélő, mozgáskönnyítő, nehézségi erő kikapcsolásával végzett gyakorlatokat.

Dorn terápia

Kézzel végzett kíméletes korrekciós gerincterápia, amely a gerinc és a test ízületeinek a megfelelő helyzetbe visszaállításával éri el hatását. A terápia egyik fontos kritériuma, hogy a páciens önállóan tudjon állni, és mozgatni végtagjait! A csigolyák mobilizálása során nem történnek hirtelen fogások, és ilyen módon kizártak az esetleges komplikációk, mint például a gerincoszlopból kilépő idegek sérülése.

Brunkow-féle módszer

A módszer a csukló és a boka maximális hátrafeszítésének fejlesztésén alapszik. A módszer gyógytorna gyakorlatai megkönnyítik a test izmainak használatát, stabilizálását, nagy szolgálatot tesznek a tartás és mozgás minta létrejöttét és automatizálását. Gyógytornász szakemberek gyakran alkalmazzák ezt a technikát neurológiai betegségek, ortopédiai betegségek, tartás- és járás nehézségekkel küzdő páciensek esetében (pl. stroke betegek), valamint gerincműtétek után is hasznosan alkalmazható. A páciens pontos begyakorlás után önmaga is el tudja végezni a mozdulatsorokat, akár otthonában.

Barvicsenko manuál terápia

Nagy részben kézzel végzett technikákkal az ízületek mozgáskorlátozottságának oldásával, az izomzat szükség szerinti lazításával, vagy erősítésével segít helyreállítani a gerinc és a végtagi ízületek mozgását, funkcióját, stabilitását, ezáltal csökkentve, vagy megszűntetve a fájdalmat. A gyógytornász és a kezelt testfelülete sokszor egymáshoz ér, hiszen a terapeuta a saját testsúlyával, erejével ad ellenállást az izmoknak, ezzel érve el a javulást.

Intim izmok (inkontinencia)

Tanzberger módszer

Ez a módszer a vizelet és székletinkontinencia kezelésének terápiája. Célja a medence izomzatainak rendeltetés-, és reflexszerű működés, izom összehúzódás kiváltása egy speciális légzéstechnika segítségével. Emellett a gyógytorna fontos részét képezi az anatómiai, és a mindennapi élet mozgásainak ismerete. A kezelés kibővül a cél elérése érdekében köhögési tréninggel, tanácsadással, vérkeringés javító módszerekkel. A terápia szintúgy alkalmazható gyermekeknél, nőknél, illetve férfiaknál is.

Nyirokrendszer

Nyirokdrenázs terápia (víztelenítés)

A nyirokdrenázs aktiválja az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat, kiüríti a szöveti ödémákat - csökkentve ez által az érintett szervek fájdalmát-, valamint indirekt módon javítja a vérkeringést, sőt, a sejtek táplálék- és oxigénellátását is. A kellemes masszázsforma sok betegség kezelésében rendkívül hatásos; legtöbbször azonban orvosi javallatra és kontrollra van szükség, ezért tanácsos az erre kiképzett szakemberhez fordulni.

Földi-féle nyirokdrenázs (víztelenítés)

Az ideális esetben orvosi háttérvéleménnyel is támogatott, egyénre szabott terápia négy alapeleme a manuális nyirokdrenázs, a bőrápolás, a kompresszió és a nyirokkeringést serkentő torna. A cél a pangó nyirokfolyadék elvezetése a test középpontja felé és visszajuttatása a véráramba. A kezelés során nem használnak sem krémet sem olajat, sem egyéb anyagot. A manuális kezelés ritmikus köröző és pumpáló fogások megfelelő sorozatából áll. A drenázs hatására csökken a duzzanat és erősödik az immunrendszer, a salakanyagok gyorsabban kiürülnek.

© GYOGY-TEAM.hu | Rehabilitációs Információ központ 2012 | Minden jog fenntartva | Motoricus Kft. | Linkcsere program