Kezelések

Barvicsenko manuál terápia

barvicsenko manual terápia gyógytornász gyógytorna

Barvicsenko manuál terápiával leginkább az ízületi (nyak- hát- derék- váll- könyök-csípő- és végtagfájdalmak) problémák kezelésére alkalmas, de alkalmazzák ideggyógyász által nem magyarázható fejfájás fülzúgás esetén is.

Kézzel végzett gyógytorna technika csoportjába tartozik a Barvicsenko manuál terápia. Az orosz terapeuta nevéhez fűződő módszer egyik fő jellemzője, hogy a gyógytornász nemcsak a kezével végzi a terápiát, hanem akár saját testsúlyával, erejével ad ellenállást az izmoknak, ezzel érve el a javulást.  

Az ízületek mozgáskorlátozottságának oldásával, az izomzat szükség szerinti lazításával, vagy erősítésével segít helyreállítani a gerinc és a végtagi ízületek mozgását, funkcióját, stabilitását, ezáltal csökkentve, vagy megszüntetve a fájdalmat. 

Barvicsenko manuál terápiával kezelő gyógytornászok az országban: 

Brunkow-féle módszer

brunkow féle módszer gyógytorna gyógytornász Brunkow asszony, a Brunkow féle módszerét saját tapasztalata alapján dolgozta ki. A Brunkow-féle módszer a csukló és a boka maximális hátrafeszítésének fejlesztésén alapszik. A gyakorlatok nagy része kímélő testtartásban háton fekve, legfeljebb négykézláb állásban történik.

A gyógytorna gyakorlatai megkönnyítik a test izmainak használatát, stabilizálását, nagy szolgálatot tesznek a tartás és mozgás minta létrejöttét és automatizálását.

Gyógytornász szakemberek gyakran alkalmazzák ezt a technikát neurológiai betegségek, ortopédiai betegségek, tartás- és járás nehézségekkel küzdő páciensek esetében (pl. stroke betegek), valamint gerincműtétek után is hasznosan alkalmazható.

A páciens pontos begyakorlás után önmaga is el tudja végezni a mozdulatsorokat, akár otthonában is, időnkénti gyógytornász kontrollal. 

Brunkow-féle módszerrel gyógyító szakemberek az országban: 

Cranio-sacralis terápia

cranio sacralis terápia gyógytornász gyógymasszőr fej masszázs

Cranio-sacralis terápia finom mozdulatokon alapszik, mellyel a koponya és a keresztcsont területét kezelik. A kezeléshez nem kell átöltözni, a pácienst kényelmes fekvő helyzetben kezelik. 

 

A Cranio-sacralis terápia hatást gyakorol csont- és izomrendszerre, az idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, a különböző szervekre, a kötőszövetekre, a testnedvekre és a test energiarendszerére is.

 

 

 

 

 

Az alábbi problémák kezelésére szokták alkalmazni a Cranio-sacralis terápiát:

 • Fejfájás, migrén, álmatlanság, idegfájdalmak
 • Krónikus állandó fájdalom bárhol a testben
 • Motoros koordináció zavara
 • Ortopédiai problémák, gerincbetegségek
 • Baleseti agyi és gerincvelői sérülések
 • Műtét utáni működési zavarok

Nem alkalmazható terápia: 

 • akut agyvérzés,
 • koponyasérülés akut fázisa,
 • akut nyakcsigolyatörés,
 • Arnold-Chiari szindróma,
 • akut agyhártyagyulladás.

Cranio-sacralis terápiával kezelő gyógytornászok az országban: 

Discus herina - Gerincsérv kezelés leírása

Gerincsérv. A porckorong előboltosulása a gerinccsatorna felé és a gerincvelő vagy gyökök kompressziója. Lényege, hogy porckoron külső rostos gyűrűje (anulus fibrosus) valamilyen oknál fogva elvékonyodik, vagy megreped (degenerálódik, az évek során és a terhelés hatására vizet vesztenek a porcsejtek), a kocsonyás belső rész (nucleus pulposus) kitürelmesedik, amit nyomást gyakorolhat a gerincvelőre, vagy ott levő idegkötegekre.

Elsősorban az ágyéki gerincszakaszon (L4-L5 vagy L5-S1 között), ritkában a nyaki az érzékeny ligamentum longitutudinale posteriust éri el és csak derékfájást, lumbágót okoz. Ha gerincsérv a csatorna felé is betör és eléri a kilépő ideggyököt, lumboischialgiát okoz. De lehet reverzibilis a prolapus és ilyenkor visszahúzódhat a nukleus pulpos és ekkor a tünetek enyhülnek. Leszakadt prolapus esetén a próbált rész szabadon helyezkedik el a csatornában. 20 és 40 éves kor között gyakori az előfordulása, a nehéz fizikai munka hajlamosít a gerincsérv kialakulásra. 

Tünetek:

 • hirtelen, heves fájdalom rossz mozdulatra, ami tüsszentésre, köhögésre, mozgásra fokozódik
 • gerinc a fájdalom miatt oldalirányban hajlott (kényszertartás)
 • a lumbalis paravertebrális izomzat kötött
 • a fájdalom kisugározhat, szenzoros és motoros kiesések jöhetnek létre, az érintet gyök beidegzésének megfelelően
 • a tünetek általában egyoldalú

L4 gyök érintettség (L3-L4 csigolyák közötti porckorong prolapusa). Comb elülső, laterális részéről a belső boka felé sugárzó fájdalom, és a térdfeszítő izmok gyengülnek.

L5 gyök érintettsége (L4-L5 csigolyák közötti discusprolapusa): fájdalom a lábszár külső elülső részén, fájdalom az öregujjba sugárzik, a beteg a sarkán nehezen jár a m. extensor hallucis longus és a m. extensor digitorium longus gyengülése miatt.

S1 gyök érintettsége (L5-S1 csigolyák közötti discus prolapusa) fájdalom a lábszár hátsó felszínen, a lábszár hátsó külső részén, a külboka és a láb külső szélén a kissujj felé sugárzik. Lábujjhegyen járás nehezített a m. felexor hallucis longus gyengülése miatt.

Cauda- szindroma.: nagymértékű porckorongsérv esetén vagy traumás csigolya luxáció hozhatja létre ezt a súlyos tünet együttest : heves gyöki fájdalom petyhüdt bénulást, az összes érzésfajta hiánya teljes vizelet- és széklet inkontinencia impotencia

KEZELÉS: 
konzervatívan: nyugalomban helyezve, fájdalomcsillapító, nem szteroid gyulladáscsökkentő izomrelaxáns gyógyszerek és gyógyulás fázisában fizioterápia. Ha elkerülni akarjuk, továbbá ne alakuljon ki a sérv akkor célszerű erősíteni a gerinctartó izmokat, mert ez a kulcsa annak, hogy megússzuk a gerincsérvet. Preventív megelőzésként nem ártana, ha hetente erre felépített masszázst alkalmazunk, mert evvel elkerüljük a porckorong előboltosulása a gerinccsatorna felé.

Kezelés izmoknál: Az illippsosas, quardriceps, femoris, comb adductorai (közelítőit), csípőízület befelé rotáló izmait, a csípő hajlítása, befelé rotálása és abdukciója. Kezelés masszázzsal plusz vibráció egészséges oldalon kezdjük, mivel az ellen oldalt használja, és tele van salak anyagokkal, sok dörzsölést és lazító fogásokat használunk; beteg oldalán tónust adó gyúrás a peroneusznak a külső részére és sok tónust adni;

Gluteus: A farizmok átdolgozással, svédmasszázzsal, majd elvégzünk kötőszöveti alapkezelést (medence menet) és beleteszünk kiegészítő kötőszöveti fogásokat is. De nincs terápiás húzás itt.

Felültetjük a beteget: 
Átsimítjuk a kezelendő területet a szegment masszázs szabályai szerint. 
(1. szeméremcsont felétől a ferde hasizom vonalában Th. 12-ig; 
2. a szegycsonttól a bordaközi izomzat lefutása mentén Th8-ig 
3 mell alatt a lapockán át C1-ig; 
4. mell felett a kulcscsonttal párhuzamosan, a vállcsúcson és a trapeziuson át a C1.-ig;) 
Kétoldali gyökingerlés S5-Th8 
Lumbális területén 3 szegmentre osztjuk:

 • L1
 • L2
 • L3-L4-L5 (az L3-as területre helyezem a hangsúlyt)

Kezelés alulról fölfelé történik. Minden szegmentben elvégezzük a következő fogásokat: gyökingerlés - simítás - gyökingerlés - mély simítás - gyökingerlés – dörzsölés – gyökingerlés - gyúrás – gyökingerlés – simítás - gyökingerlés- kiegészítő kötőszöveti fogások (fűrész) gyökingerlés - vibrálás. 
Ha egy szegmentében a problémát megoldódtam, léphetek egy szegmentel feljebb. Az adott területre(lumbális) másik oldalra, mindkét oldali gyökingerléssel léphetek át(L1-L5) A háti területre kétoldali gyökingerléssel léphetek át a (L5-Th8)

 

Thorax: Th9-12. minden szegmentet külön dolgozzunk át a fentebb leírt fogásokkal Kiegészítő kötőszöveti fogások: fűrész- bordákkal párhuzamosan, 8-9-es fogás,8 ívhúzás, csavarás: ezekkel egy szegmentel feljebb léphetek)- a fogások között simítás) Szegment masszázst kétoldali gyökingerléssel fejezem be (L5-Th8-ig) Kezelést Th8-tól -C-ig rövid svéd-masszázzsal fejezem be.

Hasat is meg kell masszírozni és az alsó végtagokat.

A fenti kezelési leírást Dakó László okleveles gyógymasszőr írta meg nekünk! 
http://gyogytornasz-gyogymasszor.hu/szolgaltatok/gyogymasszazs-talpmasszazs-teszt/dako-laszlo

 

 

Dorn terápia

dorn terápia gyógytornász kíméletes gyógytorna A Dorn terápiánál alkalmazott korrekció alapja a lábhossz különbségek korrigálása. Ez a végtaghossz különbség egy olyan állapot, amely manapság majdnem minden embernél előforduló eset. A gyógytorna technika egy kézzel végzett kíméletes korrekciós gerincterápia, amely a gerinc és a test ízületeinek a megfelelő helyzetbe visszaállításával éri el hatását.

A terápia egyik fontos kritériuma, hogy a páciens önállóan tudjon állni, és mozgatni végtagjait! A csigolyák mobilizálása során nem történnek hirtelen fogások, és ilyen módon kizártak az esetleges komplikációk, mint például a gerincoszlopból kilépő idegek sérülése.

A kezelés során alkalmazott korrekciós mozdulatok nem kiropraktikai kezeléstechnikák!

Sikeresen alkalmazzák:

 • gerinc és ízületi problémák (lumbágó, Scheuermann betegség, reumatikus betegségek, teniszkönyök, gerincferdülés stb.),
 • fájdalmak csökkentésére,
 • mozgáskorlátozottság javítására,
 • és némely belső szervi megbetegedések esetén.

Nem alkalmas:

 • rosszindulatú degeneratív elváltozások (pl. csontritkulás),
 • tumorok, daganatok,
 • gyulladások és
 • nyílt sebek kezelésére.

Dorn terápiával kezelő gyógytornászok az országban: 

DSGM Dévény módszer

dsgm módszer gyógytornász gyerek és csecsemő gyógytornaA Dévény módszer mozgássérülések bármely területén, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt hatékonyan alkalmazható. Sikereket értek el neurológiai elváltozásoknál, a baleseti rehabilitációban, orthopédiai kórképeknél, reumatológiai betegségeknél.

DSGM módszerének 2 fő területe van. Az egyik egy manuál terápiás, kézzel végzett izom-ínkezelés, amely hangsúlyosan foglalkozik az inakkal és az izom-ín egységeket borító vékony hártyával. Másik területe az analitikus gimnasztika melynél a művészi torna szemléletét, módszerét és gyakorlatanyagát használja fel korrekciós céllal, egyéni aktív torna, és zenés csoportos tanítás formájában.

A Dévény módszer kezeléseknek fő hatásai, az izomrövidülések, és ízületi zsugorodások oldása, az izomzat kóros helyzetének normalizálása, valamint az ezen okból adódó fájdalom csökkenése. 

Újszülötteknél terhesség alatti, szülés közbeni vagy a megszületés után kialakult idegrendszeri kórképek kezelésekor alkalmazzák.  

Gyerekek esetén álalában gerincferdülést, csípőfejlődési rendellenességeket, tartáshibákat, láb deformitásokat, mozgásszervi fájdalmakat, sport sérüléseket kezelnek.

Felnőtteknek pedig gerincpanaszok, különböző mozgásszervi betegségek, ortopédiai és neurológiai kórképek, műtétek utáni rehabilitáció esetén ajánlott.

Dévény DSGM módszerrel kezelő gyógytornászok az országban: 

Földi-féle nyirokdrenázs

földi féle nyirokdrenázs nyirokkeringést javító gyógytorna gyógymasszázs Az ideális esetben orvosi háttérvéleménnyel is támogatott, egyénre szabott terápia. A Földi féle módszer négy alapeleme a manuális nyirokdrenázs, a bőrápolás, a kompresszió és a nyirokkeringést serkentő torna.

A cél a pangó nyirokfolyadék elvezetése a test középpontja felé és visszajuttatása a véráramba. A kezelés során nem használnak sem krémet sem olajat, sem egyéb anyagot.

A manuális kezelés ritmikus köröző és pumpáló fogások megfelelő sorozatából áll. A drenázs hatására csökken a duzzanat és erősödik az immunrendszer, a salakanyagok gyorsabban kiürülnek.

Földi féle nyirokdrenázs alkalmazási területei:

 • elsődleges és másodlagos nyirok ödéma esetén,
 • műtétek, traumák utáni duzzanatok megszüntetésére,
 • cellulitisz zsír ödéma kezelésére,
 • mellműtétek, daganatos műtétek után,
 • vénás keringési zavarok, visszér esetén, trombózis után,
 • reumatikus ízületi gyulladások kezelésére,
 • méregtelenítő, salaktalanító kúrák kiegészítéseként,
 • allergiák, alvászavarok,
 • krónikus fejfájás kiegészítő kezelésére.

Földi-féle nyirokdrenázs módszerrel kezelő gyógytornászok gyógymasszőrök az országban: 

Függesztő rács terápia

függesztőrács terápia gyógytorna a tehermentes mozgatásért Lehetőséget kínál a végtagok súlytalan mozgatására, a végtagok, ízületek kilazítására és az aktív mozgás megindításának elősegítésére. Segítségével maximális ízületvédelem mellett lehet alkalmazni: lazító, erősítő, nyújtó és mobilizáló felfüggesztéseket, különféle gumikötelek segítségével. A  részleges vagy teljes testfelfüggesztés pedig a relaxációt teszi lehetővé.

Ideális a gerinc, az ízületek különböző betegségeinek, balesetek, valamint mozgásszervi műtétek utáni gyógytorna kezelésénél, amikor is a betegség megkívánja az ízületkímélő, mozgáskönnyítő, nehézségi erő kikapcsolásával végzett gyakorlatokat.

Minden kezelést gyógytornász vezet.

A kép EVRA Paks Gyógytornász rendelőjében készült.

Függesztőrács terápiával kezelő gyógytornászok az országban: 

Gyógytorna

A gyógytornáról általában

gyógytorna izomerősítés megelőzés rehabilitáció A Gyógytorna során használt kezelések nem csupán akkor elengedhetetlenek, amikor már megtörtént a baj és rehabilitációra van szükség. Hatékony terápia a megelőzésben és az orvosi beavatkozás nem igénylő panaszok kezelésében.

Gyógytorna kezelései hatékonyak:

 • lúdtalp megelőzésére és kezelésére
 • hát és derékfájás kezelésére
 • nyaki fájdalom megszüntetésére
 • vázizomzat megerősítésére

Tehát gyógytorna kezelésre akkor is jó hatással van a szervezetünkre, amikor egészségesnek gondoljuk magunkat. Másik fő előnye, hogy gyógytornász szakember felügyeletével végezzük, így elkerülhetőek az izomsérülések, vagy esetleges túlterhelések, melyek gyakoriak például konditermes edzések alkalmával.

A Gyógytorna kezelés kiegészíthető több egyéb terápiával, például:

A gyógytornát képzett gyógytornász végzi.

A gyógytornának több típusa létezik. Néhány a legelterjedtebb gyógytorna módszerek közül:

Ideg-mobilizáció

ideg mobilizáció fájdalomcsillapításra becsípődés kezelésreAz ideg-mobilizációs kezelés célja az idegfájdalmak megszüntetése a becsípődött idegek nyomás alóli felszabadítása által. A kezelés manuál terápiás fogásokkal tehermentesített, fájdalommentes testhelyzetben zajlik. Ezzel a betegségspecifikus módszerrel olyan terápiás hatást is elérhetnek, ami a perifériás idegek gyulladásának csökkenését, a mozgásterjedelem növekedését, a fájdalom csillapítását eredményezheti. A kezelés fekvő, tehermentesített állapotban történik, fájdalommentes testhelyzetben. 

A gyógytornász személyre szabottan megtaníthatja azokat a mozdulatsorokat, amikkel a páciens otthonában is tudja végezni a kezelések egy részét.

A leggyakrabban érintett területek az ülőideg, a sípcsonti- és a szárkapocsi idegek, a lábikra valamint a felső végtag idegei. 

Ideg-mobilizációval kezelhető panaszok: 

 • idegi kompressziók (gerincsérv, spondylolysthesis, stb)
 • idegsérülések (operáció után is)
 • idegbecsípődések (isiász, lumbágó)
 • neurogén fájdalmak

Ideg-mobilizáció terápiával kezelő gyógytornászok gyógymasszőrök az országbanOldalak

© GYOGY-TEAM.hu | Rehabilitációs Információ központ 2012 | Minden jog fenntartva | Motoricus Kft. | Linkcsere program